על קיומו של עיוורון צבעים למדתי בילדותי כי אבא שלי לא התקבל לקורס טיס בגללו. אחר כך גם ידעתי שאין טעם לוודא איתו צבעים מסוימים, הוא ראה אחרת את הבורדו (הזכיר לו צבע של … שלשול תינוקות) ולא ממש הבחין בין הירוק והאדום. אם הדבורים היו יכולות לדבר, כנראה היו אומרות שכל בני האדם עיוורי צבעים כי אינם רואים את צבע האולטרא-סגול (UV).
לתפישת הצבע בבעלי חיים אחראים תאים הרגישים לאורכי גל שונים. אצל בני אדם קיימים שלושה סוגי תאים, האחראים לשלושה טווחי אורכי גל. בגסות, פגם בתפקוד של אחד או יותר מסוגי התאים הנ”ל, יביא לעיוורון צבעים. לדג הזברה למשל, 4 סוגי תאים, כשהסוג הרביעי מאפשר להם להבחין באור האולטרא-סגול.
ליקוי ראיית צבע הנפוץ ביותר הוא אדום-ירוק. אנשים עם ליקוי זה לא מבחינים בין שני הצבעים. באתר חינוך מדעי טכנולוגי ניתן לצפות באיך תמונות צבעוניות נצפות בעיני אנשים עם עיוורון צבעים מסוגים שונים – קישור לאתר (דורש Adobe Shockwave, שימו לב – אם אינכם מעוניינים בהתקנת נורטון, הסירו את הסימון).
רוצים לדעת אם יש לכם עיוורון צבעים? קיימים מבחנים שונים ברשת – זהו מבחן שפיתח דר’ ווגונר – קישור לאתר (אנגלית).
עיצוב נגיש ועיוורון צבעים
הרעיון לכתיבת הפוסט הזה עלה בעת שצפיתי באתר ובלוגו של חברת טכנולוגיה ישראלית שצומחת ותופסת תאוצה בעולם בתחום צריכת תוכן. הלוגו שלהם והאתר כולו מוצגים בירוק ואדום. בעודי קוראת את המידע באתר, נזכרתי בעיוורון הצבעים של אבא שלי. מייד ניגשתי לבדוק איך נראה האתר בעיניו: בזכות קוי המתאר יש הבחנה ברורה בין אזורי הצבע, מאידך אני יכולה להבין למה אבא שלי התכוון כשהוא דיבר על הקונוטציות שלו בצפיה בצבעים הנ”ל.
עיצוב חדשני מתחשב בתפישת העולם בעיני הצופים בו. בעולם המבוסס על מראית עין, ובעולם שבו עסקים מקדמים עצמם באמצעות אתרים ופרסומות – טלויזיה, שלטים ובאנרים, ולוגו הוא אחת הבחירות הקשות והחשובות לעסק, כדאי לקחת בחשבון את עיוורון הצבעים, ולבחור את הצבעים עם בחכמה.
מערכת Vischeck פותחה ע”י קבוצה מאוניברסיטת סטנפורד בארה”ב, ומשלבת אלגוריתמים מכל העולם כדי לבצע הדמיית העולם בעיני עיוורי צבעים. כאן ניתן להעלות תמונות ולראות כיצד נצפות בעיני אנשים עם סוגים שונים של עיוורון צבעים. ואילו כאן ניתן לבדוק איך נראה האתר שלכם בעיני דלטוניסטים ועיוורי צבעים נוספים. ניתן לבצע את הבדיקות גם כאן.
על פי הנחיות הנגשת תוכן ברשת (WCAG), כאשר מידע מועבר בצבע יש להוסיף אינידקציה חזותית נוספת על מנת לאפשר לאנשים עם שונות תפיסת צבע לקבל את המידע לקריאה נוספת לחצו כאן (אנגלית).
בחנתם את ראיית הצבע שלכם? בחנתם איך נראה האתר/תמונה שלכם? היו לכם הפתעות? ספרו לנו ולאחרים בתגובות!