אפליקציות לסמארטפונים מסייעות באיתור מקומות נגישים. בקרוב אצלנו?

אפליקצית נגישות לטלפון חכם

אפליקצית נגישות לטלפון חכם. צילום מסך Access Together

סמארטפונים הפכו למחשב בכל כיס.  1.2 מיליארד אפליקציות הורדו בשבוע שלפני תום 2011 (פלורי), ושירותים מבוססי מיקום תופסים בהדרגה מקום חשוב בין אפליקציות הטלפונים החכמים ולאימוץ נרחב בקרב אוכלוסיית המשתמשים.

בשנה האחרונה פותחו מספר אפליקציות מבוססות מיקום לטלפונים חכמים שמסייעות באיתור מקומות נגישים.  אפליקציות אלה עוזרות לאנשים עם מוגבלויות לאתר מקומות נגישים כגון מסעדות, חנויות, תיאטראות ומוסדות אחרים.  עם התפשטות האפליקציות והביקוש של המשתמשים, מעודד להניח שתהיה לכך השפעה חיובית גם על הגדלת רמת הנגישות במוסדות שונים, בתוכם מקומות מסחריים (ראו דוגמת לונדון למטה).  בעוד שהקהל אימץ בחום את הטלפונים החכמים והאפליקציות, העסקים עדיין מדשדשים מאחור.  הקהילה, המדינה, ורוב העולם מונחים בכף ידם של הצרכנים.  הם סוקרים במהירות ובוחרים.  התקווה היא שעתה, כאשר אנשים ידרשו נגישות ויעדיפו בתי עסק שמציעים אותה, בעלי העסקים יבחרו להנגיש.

עדיין לא נתקלנו באפליקציה כחול-לבן.  אולם עמותת נגישות ישראל החלה בפרויקט איסוף מידע על מקומות נגישים בישראל וניתן לגלוש אל מפת הנגישות ולקבל מידע – חלקי בשלב זה.

הסקירה הבאה מביאה לכם על קצה המזלג את המגוון הקיים בעולם.  מרבית האפליקציות מתמקדות בנגישות פיזית ובפרט בנגישות לכיסאות גלגלים.

InclusiveLondon

לפני כשבוע, ראש עיריית לונדון הכריז על אפליקצייה לאייפון המסייעת לתיירים עinclusive londonם דרישות נגישות מיוחדות לתור את עיר הבירה.  מצפים שהאפליקציה תשמש לא רק אנשים עם מוגבלויות, אלא גם אנשים מבוגרים והורים צעירים עם ילדים.
המניע למהלך הינו המשחקים האולימפיים שיתקיימו בלונדון ב- 2012.  המטרה היא שתיירים יוכלו לאתר מלונות, מסעדות, חנויות ואטרקציות במהירות.  נכון לעכשיו, יותר מ- 30,000 עסקים כבר רשומים בפרויקט!
סוגי נגישות: לכל סוגי המוגבלויות.
מכשירים: אייפון
תפוצה: אנגליה

 

Access Together

האפליקציה זכתה לאחרונה בתחרות ארצית בארה”ב, ורוב המידע הזמין מוגבל עדיין לתחומי ניו יורק.  לאחר זכייתה בפרס צברה תאוצה.  זוהי תוכנה מבוססת מיקום, המאפשרת לאנשים המבקרים במוסדות שונים לעשות צ’ק אין ולענות על שאלות הנוגעות לרמת הנגישות במקום.  האפליקציה פותחה ע”י גון שימל , פרופסור באוניברסיטת ניו יורק, המלמד פיתוח טכנולוגיה מסייעת.  בצורה זו, מיקור המונים (crowdsourcing) מאפשר בניית בסיס נתונים המשמש גולשים וממשק תוכניות קוד פתוח לשירות מפתחים (API).  התצוגה מבוססת על מפת גוגל ( Google Maps). ניתן להתחבר אל האפליקציה עם פרופיל פייסבוק או פורסקוור.
סוגי נגישות: נגישות פיזית בהווה.  בעתיד: לקויי ראיה ושמיעה.
מכשירים: אייפון, אנדרואיד.
תפוצה: ניו יורק.

 

WheelMap

חברת הטלקום העולמית, וודפון (Vodafon), ערכה תחרות אפליקציות לסמארטפונים שמסייעות לאנשים עם מוגבלויות.  במקום השני זכתה אפליקציית WheelMap מגרמניה, אשר בדומה ל-Access Together עושה שימוש בניסיון ההמונים לאיסוף מידע עדכני.  התצוגה מבוססת על מפת OpenStreetMap.
סוגי נגישות: נגישות לכסאות לגלגלים.
מכשירים: אייפון , אנדרואיד.
תפוצה: גרמניה

Mapability

אפליקציה איטלקית המבוססת על טכנולוגיית מציאות מדומה.  השימוש במציאות מדומה מאפשר זיהוי של אובייקטים בעולם האמיתי ומציג מעליהם תוכן דיגיטאלי.  הזיהוי הוא מיידי, ואינו דורש סריקה מוקדמת.  מספיק לכוון את מצלמת המכשיר אל האובייקט ולקבל מידע מיידי על מידת הנגישות שלו.  משתמש המבקש להגיע מנקודה אחת לאחרת, יקבל מהמערכת את המסלול הנגיש ביותר האפשרי.
התצוגה מבוססת על מפת OpenStreetMap ומפת גוגל.
סוגי נגישות: מתוכננת לכל סוגי המוגבלויות.
מכשירים: אייפון , אנדרואיד.
תפוצה: איטליה

About אלה